Kayseri Develi Depremi Konferansı Yapıldı

KAYSERİ DEVELİ DEPREMİ KONFERANSI YAPILDI

1940 yılında Kayseri Develi’de meydana gelen depremin 75. yılı anısına bir konferans yapıldı. Konferans, İstanbul Üniversitesi, Bahçelievler Belediyesi, Develi Belediyesi, Mimar ve Mühendisler Grubu, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası, Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği işbirliğiyle 21 Şubat 2015 Cumartesi günü Bahçelievler Belediyesi’nin tahsis ettiği Necip Fazıl Kültür Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

75 yıl önce Develi’de meydana gelen, 37 kişinin ölümüne, 10 bin hayvanın telef olmasına ve 530 hanenin yıkılmasına sebep olan 6,7 büyüklüğündeki depremin anıldığı, ayrıca Türkiye’deki deprem gerçeğinin masaya yatırıldığı konferansa alanında uzman birçok akademisyen katıldı.

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir: “Depremi Afet Yapan Bizleriz”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkanı Murat Özdemir, ülkemizdeki deprem riski ve geçmişte meydana gelen afetlerden çıkarılması gereken dersler üzerinde durarak, depremin afete dönüşmemesi için alınması gereken tedbirlerden bahsetti. Depremin tabiat için faydalı bir hareket olduğunu belirten Özdemir; “‘Bize bir şey olmaz’ mantığı ile inşa ettiğimiz yapılarımız, teknik kuralları önemsemeden devam ettirdiğimiz yaşantımız depremleri afete çevirme noktasında insanın sebep olduğu hususlardır. Tarihimizde büyük kayıplar verdiğimiz çok sayıda deprem vakası kayıtlıdır. Yenilerinin gerçekleşmemesi elimizde değildir ancak can kayıplarını azaltmak bizim elimizdedir. Bu konuda yapılacak en önemli çalışma denetimlerin arttırılması, yapılaşma esnasında tüm kurallara eksiksiz uyulması ve insanımızın devamlı olarak bilinçlendirilmesidir. Mimar ve Mühendisler Grubu olarak 3000’e yakın üyemiz ile ülke ve millet adına faydalı olan tüm faaliyetleri destekliyoruz. Olumsuz gördüğümüz uygulamalarla ilgili olarak da yol gösterici faaliyetlerimizi aralıksız yürütmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Hayatını Kaybedenlerin Anısına ‘1940 Develi Depremi Anıtı’ Yapıldı

Konferansa katılan Kayseri Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar konuşmasının ardından “Develi’nin Deprem Odaklı Yerel Yönetim Vizyonu” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Develi’yi Anadolu’nun tipik özelliklerini yansıtan şirin ve sosyal bir ilçe olarak tarif eden Cabbar, Develi depremi ile ilgili düşüncelerini aktararak, bundan sonra alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirmede bulundu. Develi halkının depreme karşı duyarlılığını arttırmak ve hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Soysallı – Çayırözü Mahalleleri arasındaki Büğüleyen Mevkiine ‘1940 Develi Depremi Anıtı’ yapıldığını da belirten Mehmet Cabbar, böyle bir hadisenin tekrar yaşanmaması için temennilerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

“Yaşanan Afetlerden Ders Almamız Gerekiyor!”

Deprem konusuna önem verip konferansa katılan tüm konuklara teşekkür ederek sözlerine başlayan Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, geçmişten ders alarak geleceği daha sağlıklı ve sağlam şekillendirmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Bahçelievler Belediyesi olarak deprem konusunda alınan önlemler ve yapılan çalışmalardan da bahseden Osman Develioğlu, ellerinde bulunan tüm tüzüklere uyduklarını ve sıkı sıkıya takipçisi olduklarını ifade etti. Develioğlu, “Depreme hazırlık yapılmıyor, deprem geldiği anda teyakkuza geçiliyor, sonrasında ise unutuluyor. Canımızın karşılığı yok, bu kayıpların bir bedeli yok. Yaşanan tüm afetlerden ders çıkarmamız ve deprem kapımıza dayanmadan tüm önlemlerimizi almamız gerekiyor.” diyerek, afetlere hazırlık ve önleme çalışmaları ve afet gönüllü sisteminin geliştirilmesi konularında bilgilendirmede bulundu.

Konferans iki oturumdan oluştu. Oturum başkanlığını İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavit Avcı’nın yürüttüğü birinci oturumun konu başlığı  “Kentsel ve Yapısal Deprem Riskleri” iken, ikinci oturumda “Depreme Hazırlık ve Kentleşme ve Kriz Yönetimi” konuları işlendi. Birinci oturumun ilk konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öncel, ’21 Şubat 1940 Kayseri Develi Depremi’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Ardından konuşan MTA Jeoloji Dairesi Başkanlığı Jeoloji Mühendisi Hasan Elmacı ise yaptığı sunumda Kayseri ve civarında bulunan diri deprem faylarına değindi. Deprem Odaklı Yerel Yönetim konularının konuşulduğu ikinci oturumun başkanlığını ise Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Bozlağan yürüttü.

“Yapı Denetimde Elektronik Kontrol Sistemi Şart”

  1. Oturumda ‘Deprem Odaklı Kentsel Yenilemede Yapı Denetim Süreci ve Önemi’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren İnşaat Mühendisi ve Yapı Denetim Uzmanı Fikret Şahin, katılımcıları deprem kanunu ve yapı denetim firmaları hakkında bilgilendirdi. Yapı denetim tecrübesine dayanarak paylaştığı bilgilerle sistemin sorunlarına değindi. Şahin; “Malum ülkemizin en büyük sorunlarından biri depremdir. 45 saniye içinde 18 bin kişi, 1 dakika içinde 30 bin kişinin hayata veda etmesinden bahsediyoruz. Bu denli büyük rakamlarla ifade ettiğimiz can kayıplarından tekrar bahsetmemek için sistem içerisindeki sorunların acilen çözülmesi lazımdır. Örneğin Kayseri ilimizde 17 adet yapı denetim firması bulunmaktadır. Bu da 340 kişi ile Kayseri ilinde bulunan tüm yapıların denetlenmesi anlamına gelir. Böyle bir rakam ile sağlıklı ve düzenli denetlemenin mümkün olmayacağını kolaylıkla söyleyebiliriz. Yapı denetim uzmanlarının asıl görevi, vatandaşın ve mal sahibinin hakkını korumaktır. Bu durumda ise denetleme uzmanları, müteahhitler ile karşı karşıya gelerek bazı sıkıntılara maruz kalmaktadırlar. Denetimde elektronik görevlendirme sisteminin olması, bazı sorunların çözümüne katkı sağlayabilir. Yapı denetim sektöründe çoğu çalışma maalesef hakkı verilerek yapılmıyor. Bu konuda yeni bir kanun tasarısının çıkması gereklidir.” ifadelerini kullandı.
DepremDeveliKayseriKonferans
Comments (0)
Add Comment